David Friesen je jazzovým kontrabasistou s celosvětovým renomé. Má na kontě přes osmdesát studiových alb, která nahrál jako lídr nebo podílející se spoluautor, jako sideman, dokonce přes sto hudebních titulů. Spolupracoval s význačnými jazzovými umělci – Stanem Getzem, Dexterem Gordonem, Joem Hendersonem, Michaelem Breckerem, Dizzym Gillespiem, Artem Farmerem, Chickem Coreou, Johnem Scofieldem nebo Paulem Motianem. Kromě toho ho kritici již několikrát zařadili do žebříčku nejlepších kontrabasistů světa. Vedle jazzové kompozice se věnuje i filmové hudbě.

 

David Friesen na workshopu a veřejném koncertě vystoupí se svými dvěma spoluhráči, úspěšnými oregonskými hudebníky (USA), saxofonistou Joe Manisem (sopránový a tenorový saxofon) a bubeníkem Charliem Doggettem. Společně vystupují nejen v triu, ale i kvartetu a kvintetu. Za sebou mají několik turné po Spojených státech i Evropě, David Friesen ale cestuje napříč kontinenty a vystupuje i se sólovým recitálem, v roce 2019 i v Praze.

Trio Davida Friesena sklízí kladné ohlasy nejen u posluchačů, ale i u hudebních kritiků, kteří tvorbu tohoto tělesa popisují jako melodickou a epickou, což jsou dva nejzásadnější rysy kvalitní jazzové hudby.

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ